
Η Λ’ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων (6-9 Ιουλίου 2026) ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία.
Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τη μαθήτρια της Β τάξης Ελισάβετ Τσαπατσάρη. Με προθυμία μοιράστηκε μαζί μας όσα έζησε τις ημέρες της συμμετοχής της. Την ευχαριστούμε θερμά.
« Είμαι μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γυθείου. Πρόσφατα είχα την τιμή να συμμετάσχω στη Λ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, εκπροσωπώντας το σχολείο μου. Ήμουν μέλος της Γ’ Ομάδας, με θέμα «Η εργασία στην εποχή των έξυπνων μηχανών».
Την πρώτη ημέρα, αφού φτάσαμε στο ξενοδοχείο, παραλάβαμε τα κλειδιά των δωματίων μας και ένα περιλαίμιο με το χρώμα της ομάδας στην οποία ανήκαμε. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες γνωριμίας, ώστε τα μέλη κάθε ομάδας να γνωριστούμε καλύτερα. Εκεί γνώρισα δύο κοπέλες, με τις οποίες περάσαμε μαζί όλο το υπόλοιπο διάστημα και, τολμώ να πω, δημιουργήσαμε μια ειλικρινή φιλία.
Τη δεύτερη ημέρα μεταβήκαμε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Εκεί εργαστήκαμε ανά ομάδες πάνω στο θέμα που θα παρουσιάζαμε την τελευταία ημέρα, ενώ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Στη δική μας ομάδα μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Καρπούζης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος μας βοήθησε να προσεγγίσουμε ουσιαστικά το θέμα μας. Το απόγευμα ακολούθησε συνεδρίαση στην Αίθουσα της Γερουσίας, όπου επιλέχθηκαν οι θεματικές ενότητες και διαμορφώθηκαν τα ερωτήματα που θα θέταμε την επόμενη ημέρα στην Υπουργό Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, και στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
Το ίδιο βράδυ παρακολουθήσαμε στον Λυκαβηττό τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Nikita Milivojević. Ήταν μια συγκλονιστική παράσταση που συγκίνησε όλους τους θεατές, χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών.
Την επόμενη ημέρα θέσαμε τις ερωτήσεις μας στις δύο υπουργούς, οι οποίες απάντησαν με σαφήνεια και προθυμία. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα αξιοποίησε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα παρουσιαζόταν στην Ολομέλεια την τελευταία ημέρα. Το βράδυ βρεθήκαμε στον κήπο της Βουλής, όπου φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν μια υπέροχη συναυλία. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μέχρι τα μεσάνυχτα. Η αλήθεια είναι πως εκείνο το βράδυ δεν κοιμηθήκαμε σχεδόν καθόλου. Προτιμήσαμε να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό από τον χρόνο που μας απέμενε. Είχαμε συγκεντρωθεί μια μεγάλη παρέα σε ένα δωμάτιο και συζητούσαμε μέχρι το ξημέρωμα, έχοντας απέναντί μας τη φωτισμένη Ακρόπολη. Ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού.
Την τελευταία ημέρα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακό. Στη Βουλή πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας και εκφωνήθηκαν οι εισηγήσεις όλων των ομάδων. Στις τρεις το μεσημέρι ξεκίνησαν οι πρώτες αναχωρήσεις από το ξενοδοχείο. Τότε άρχισαν οι αγκαλιές, τα δάκρυα και οι δύσκολοι αποχαιρετισμοί. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες δημιουργήθηκαν δυνατές φιλίες και ουσιαστικοί δεσμοί. Ακόμη και εγώ η ίδια δεν περίμενα ότι θα συγκινούμουν τόσο πολύ αποχαιρετώντας ανθρώπους που γνώριζα λιγότερο από 96 ώρες.
Προσωπικά, θεωρώ ότι η συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων είναι μια εμπειρία που μένει αξέχαστη σε όποιον έχει την ευκαιρία να τη ζήσει. Ένιωσα σαν να γνώριζα τα παιδιά από παλιά και πέρασα μαζί τους στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα. Εύχομαι ο θεσμός αυτός να συνεχίσει να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν τόσο όμορφες εμπειρίες, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν φιλίες και να αισθανθούν ότι η φωνή τους έχει πραγματικά αξία.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα, για την ευκαιρία που μου έδωσαν να συμμετάσχω σε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής για την προστασία, την κατανόηση και τη φροντίδα που μας παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας.


